Radonmätning – vi hjälper dig gärna!

För att garantera en radonfri inomhusmiljö är det viktigt att mäta radon, och det är bäst att göra det under eldningssäsongen mellan oktober och april. En långtidsmätning i minst 60 dagar under denna period ger ett säkert och tillförlitligt resultat. En korttidsmätning kan ge en snabb fingervisning om radonhalterna. Cirka 500 personer i Sverige drabbas årligen av lungcancer på grund av radonexponering.

Riktvärdet för radonhalten i bostäder och lokaler för allmänna ändamål är 200 Bq/m3 som årsmedelvärde. Det finns uppskattningsvis 325 000 bostäder i Sverige med högre radonhalt än detta gränsvärde. Vi kan erbjuda hjälp med att tryggt och kostnadseffektivt mäta radonhalten.

Om du bor i hus eller villa kan du enkelt genomföra en radonmätning själv genom att exempelvis kontrollera vardagsrummet och ett av sovrummen. Du beställer radonmätare och placerar dem enligt instruktionerna som medföljer. När mätperioden är över skickar du tillbaka dosorna, och efter cirka en vecka får du svar på om det finns förhöjda radonhalter eller inte.

Arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön, vilket inkluderar att känna till radonhalten. Radonhalten på en arbetsplats bör mätas om ingen tidigare mätning har utförts eller om den senaste mätningen är mer än tio år gammal. Mätning bör också utföras efter byggnadsåtgärder som kan påverka radonhalten. Det är möjligt att utföra en radonmätning på arbetsplats själv, men det är viktigt att följa Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för radonmätning på arbetsplatser.

ACATRAIN Radonmätning AB erbjuder ackrediterad radon mätning i Stockholm, Göteborg och Malmö för bostadsrättsföreningar, arbetsplatser, skolor, förskolor och privatpersoner. Vi erbjuder en komplett helhetslösning för bostadsrättsföreningar och flerfamiljshus. Vi har rabatterade priser, snabb leverans, Europas snabbaste svarstider, Sveriges bästa telefonsupport och riktigt bra service. Välkommen! 

Relaterad information:
Radon messgerät

Total
0
Shares
Previous Post

Trendiga prylar att ha hemma

Next Post

Digitala Utbildningar: Framtidens Sätt att Lära och Utvecklas

Related Posts